Výlet na Karlštejn

03.12.2013 07:50

    Koncem měsíce listopadu jsme podnikli netradiční dvoudenní výlet spojený s přijetím u pana kastelána na hradě Karlštejně. V neděli 24.11. se připravení účastníci již nemohli samotného výletu dočkat. Ještě jsme před odjezdem zkontrolovali, zda máme přibaleny dárečky v podobě výrobků z vlastní keramické dílny, které jsme si připravili jako projev poděkování za vstřícnost na patřičná návštěvní místa, která jsme si v rámci výletu již dopředu naplánovali. 

    Po vydatné snídani a s dobrou náladou jsme se společně vypravili na dlouhou cestu směr Praha, kde jsme měli mimo jiné navštívit věhlasný hrad Karlštejn. Pro naši skupinku byla představa návštěvy hradu nepředstavitelná. Po příjemném přivítání na hradě, nás pan kastelán osobně v rámci návštěvní prohlídky zavedl do nejvěhlasnější chlouby samotného hradu, Kaple svatého Kříže, kde jsme mohli vidět a obdivovat 129 malířských děl tehdejšího století se zajímavě promyšlenou a pozlacenou architekturou celé kaple. Taktéž jsme zde mohli obdivovat uložené korunovační klenoty, které byli pro nás přímo impozantní. Z výkladu pana kastelána vyplynulo, že si neznalí návštěvníci při objednávce prohlídky tuto kapli v názvu často pletou s kaplí Sixtínskou a dokonce s Saint Chapelle . Následné společné posezení a vyprávění s panem kastelánem bylo v samotných prostorách hradu velmi příjemné. Neodolali jsme jeho pozvání na šálek voňavého teplého čaje, při kterém jsme se příjemně zahřáli a se zaujetím naslouchali jeho rozpravě. Pro většinu z dětí bylo velkým překvapením, že pan kastelán bydlí přímo na hradě. Z vyprávění nejrůznějších zajímavostí a záhadných tajemství samotného hradu jsme se taktéž dozvěděli, že se pan kastelán o hrad stará již přes 20 let. Darovaná papírová maketa skládanky hradu a společné fotografie z prostor nádvoří i interiéru Karlštejna nám budou tuto návštěvu dlouho připomínat. Keramické svícny, které jsme zde panu kastelánovi na památku předali ,dle jeho pochvalných slov výborně stylově oživí a zapadnou do hradního historického prostředí. Jak čas ubíhal a minuty se krátily, museli jsme se při společném fotografování rozloučit a vykročit vstříc dalším skvělým atrakcím. 

    Čekalo nás muzeum vojenských uniforem, které na nás působilo dost nostalgicky a také nám jeho expozice pomohla utřídit si jistá fakta a mýty za období vzniku 1. ČSR, 1. a 2. světové války . Nechyběly zde dobové zbraně, vyznamenání, doklady a doložené dokumenty o židech a jejich smutných osudech. Převážnou část prostor zabíraly mezinárodní uniformy s různorodou hodností. To bychom nebyli správnými výletníky, kdybychom nezavítali do muzea voskových figurín. Shlédnutí netradičního optického kaleidoskopu na úvod bylo víc než zajímavé. Při promítání oči nás všech těkaly po daném proměnlivém obrazu, který byl umocněn stylovou a smyslnou hudbou. Samotná prohlídka skýtala na 60 figurín v uměleckém a zároveň autentickém provedení. Expozice nás provedla středověkým městečkem s řemeslníky a taktéž nás seznámila s císařem Karlem IV., zakladatelem hradu Karlštejn. Nahlédli jsme i do mučíren a hladomoren s vězni a popravčími, ve sklepení nás záhadnou proměnou ze sovy překvapila zjevivší se Bílá paní. Z národní a kulturní historie jsme zde spatřili spisovatelku B. Němcovou, skladatele B. Smetanu a A. Dvořáka , W A. Mozarta s E. Bachem. Nechyběly zde ani figuríny všech našich exprezidentů a mnoho dalších. Na příští den jsme si hned po ránu naplánovali návštěvu muzea betlémů. Byla zde vystavena nejrůznější řezbářská a kreativní díla betlémů z různých oblastí, zemí a snad každá z nich nesla svou osobní charakteristiku. Největší vzácností a lákadlem byl mechanický Královský betlém. Nesmíme také opomenout velmi milé , přívětivé a vstřícné vystupování pana vedoucího a personálu hotelu Pod dračí skálou, kde jsme byli v rámci výletu na Karlštejn ubytováni. Občas jsme měli pocit, že si nás při obsluze a podávání jídla spletli s královskou družinou. Při loučení a poděkování za příjemný pobyt jsme si s panem vedoucím na památku vzájemně předali dárečky a drobné pozornosti. Při zpáteční cestě z Karlštejna do Prahy jsme nasáli vánoční atmosféru při zastávce v nákupním centru a pak nás již čekala úžasná tečka za výletem plným zajímavostí a překvapení v podobě návštěvy Aquapalace v Praze-Uhříněvsi. Nejluxusnější aquacentrum jsme si jaksepatří vychutnali, včetně obrovských tobogánů, sauny, tzv. rozbouřeného moře nebo vířivky. Děti byly unešené a jejich výrazy a jiskra v očích prozrazovaly nadšení. Udolaní únavou jsme šťastní a plní zážitků opouštěli Prahu. A tak skončila naše dvoudenní výprava za dobrodružstvím.

Zpět