VIGANTICE

06.12.2011 00:06

Týden letních prázdnin od 13.–20.srpna 2011 trávily děti ve Viganticích, asi 4 km od Rožnova pod Radhoštěm. Celý pobyt byl pro leckteré z nich novinkou. Jako úplně první nás mile překvapilo přivítání s kamarády, které jsme znali již z předchozích setkání, pořádaná společností Euforall s.r.o. Jednalo se zejména o pravidelné sobotní vzdělávání, kdy se měly děti z dětských domovů možnost seznámit s různými druhy povolání a to jim následně napomáhá při výběru typu školy, ve které se budou na toto povolání připravovat. Z dalších nezapomenutelných aktivit to byl zimní pobyt na horách, kde měly děti možnost nejen zdokonalení jízdy na lyžích a snowboardu, ale setkaly se zde poprvé i s pojmem finanční gramotnost. 

 

Právě finanční gramotnost provázela celý letní pobyt, kdy byly děti rozděleny do pomyslných rodin s tátou, mámou a dětmi. Na vlastní kůži si tak mohly vyzkoušet úlohu ,,živitelů“ rodiny, vedení účtů domácnosti, pocit nutnosti zabezpečit finanční prostředky na zaplacení pronájmu stanu, jídlo na celý den atd. Tak se nejednou sváděl urputný boj, kdo bude vybrán, aby připravil dříví na topení, pomohl v kuchyni, umyl nádobí či koupelnu. Vládla zde zdravá soutěživost, která se odrážela i v maximálních výkonech při sportovních aktivitách. Největší úspěch slavila ,,Opičí dráha“, zakončená koupelí v blátě.

 

Během pobytu jsme měli příležitost koupání v bazénu, který byl součástí areálu. Dostalo se i na pěší turistiku s možností návštěvy Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm a jako vyvrcholení dne si všichni užili adrenalinu přímo v místním lanovém centru.

 

Celý pobyt byl hodnocen velmi pozitivně, na výsledku se rovněž podíleli výborní instruktoři, kteří děti vždy správně naladili a dokázali je pro zapojení nadchnout.

 

 

Zámečníková Marcela

 

 

Zpět