Připojujeme se k 4. ročníku soutěže Vyčisti les 2022

30.09.2022 12:11

Proč jsme se připojili k IV. ročníku soutěže Vyčisti les (stránka soutěže: vycistiles.cz)

Tématika soutěže nám byla velmi blízká. Náš dětský domov již delší dobu spolpracuje s NEPZ (výchovně vzdělávací projekt Nejbohatší ekosystémy planety Země) Kyjovsko a s táborovou základnou Polana, která se nachází v Javorníku nad Veličkou, poblíž Bílých Karpat. Děti sem jezdí na letní tábory, ale i během roku o víkendu. Natáčíme zvířata na fotopasti, odléváme stopy, sbíráme bylinky v dubovém háji, chodíme na procházky s oslíkem Vevou, děláme muzikoterapii anebo si jen tak na louce hrajeme na píšťalky. Spolupracujeme se spolkem Prales dětem, na fotopasti jsme natočili už 19 druhů zvířat a žádný z nich nechce mít „doma v lese“ nepořádek. Proto jsme se jako „Strážci přírody“ s chutí zapojili do soutěže Vyčisti les. Je to moc hezký nápad.

Jak jsme se do soutěže zapojili?

Ve spolupráci s organizací Green Life jsem se v sobotu 24. 9. 2022 společně s devíti dětmi z našeho dětského domova zapojila do akce nazvané „Vyčisti les“. Zúčastnili se malí i velcí, všichni s obrovským nadšením! Vyjeli jsme ráno v 8.30 hod. vlakem z Uherského Hradiště směr Javorník – tábor Polana (Javorník nad Veličkou), kde to naše děti už dobře znají, trávily zde už několikrát letní či víkendové pobyty. Přírodu tady si velmi oblíbily a vždy si odsud odvezly spoustu dobrodružných zážitků. V tamních lesích jsme s nasazením sbírali veškeré odpadky. Bylo až překvapivé a zároveň smutné, co všechno jsme my lidé schopni v přírodě zanechat a ničit tak tu krásu okolo nás. Prošli jsme trasu dlouhou více než 5 kilometrů a naplnili jsme přitom cca 8 pytlů odpadků. To ale nebylo zdaleka vše. Našli jsme ještě spoustu takového odpadu, který pro svůj objem do igelitových pytlů nevešel – dráty, hrnce, zbytky, sedadlo z auta, výfuk, kusy plotu apod. Tento odpad jsme skládali na hromady a to vše pak odváželi na patřičné místo dobrovolníci z tábora, kteří nám pomáhali po celou dobu. Posloužila jim k tomu vlečka zapřažená za traktor. Zajímavostí, kterou jsme v lese našli, byla lebka prasete divokého, na kterou děti s údivem zíraly. Ve vlaku cestou zpět byla zejména na menších dětech znát únava, ale pocit, že jsme naší přírodě podali pomocnou ruku, vše předčil. V této činnosti chceme i nadále pokračovat a děti se už teď těší, až zase příště ulevíme dalším lesům od nepořádku.

Co můžeme vyhrát?

Při čištění lesa určitě nejde v první řadě o nějakou fyzickou či finanční odměnu, má - li mít tato činnost opravdu váhu, musíme si především uvědomit, proč to děláme a měla by to být systematická, nikoli jednorázová činnost. V tomto případě ale agentura GetFound.cz, která soutěž pořádá, oslovila partnery soutěže, a díky nim můžeme získat za tuto činnost i finanční prostředky ve výši 8.000 Kč na podporu naší činnosti.

Partnery soutěže: Astratex.cz – spodní prádlo a plavky pro děti, ženy a muže – 5000 Kč Bezvaplenky.cz – plenky, hračky a potřeby pro maminky – 5000 Kč Cashbot.cz – peníze pro podnikatele – 5000 Kč Frutiko.cz – dárky z ovoce a čokolády, kytice a dorty – 5000 Kč Invia.cz – zájezdy a dovolené po ČR a za hranice – 5000 Kč KLůžkoviny.cz – povlečení, prostěradla a vše do bytu – 5000 Kč Pravebio.cz – bio a šetrné produkty pro celou rodinu – 5000 Kč Rigalli.cz – čokolády, cukrovinky a slané lahůdky – 5000 Kč

 

Zpět