PRÁZDNINOVÝ POBYT V KRKONOŠÍCH

03.09.2013 11:00

Vysněné představy o prožití prázdnin jsou u dětí různé. Náš Dětský domov v Uherském Hradišti měl to štěstí, že jsme se díky Majetkosprávní a delimitační unii Praha mohli, stejně jako v loni, zúčastnit ozdravného pobytu na hotelu „Šedý vlk“ v Krkonoších. Ti , kteří jeli letos poprvé, netušili, jaké příjemné překvapení je tam čeká . S blížícím se termínem odjezdu se jejich napětí a zvědavost stupňovala. Již několik dnů před rozdáním vysvědčení se někteří z účastníků nedočkavě balili. Bylo hezké pozorovat, jak se těší. Zanedlouho jsme již vyjížděli vstříc novým zážitkům. Po šesti hodinové cestě jsme dorazili na místo. Jen, co jsme se ubytovali a vybalili zavazadla, vyrazili jsme na průzkum nejbližšího okolí hotelu. Pro ty z nás , kteří zde přijeli poprvé, to byl takový malý ráj. Nádherná příroda a samotné město Harrachov nám nabízely spoustu netradičních zážitkových možností. Každý den jsme podnikali výpravy za poznáním. Nejvíce nás uchvátily, některým již známé, Mumlavské vodopády. I když je někteří již vloni navštívili, nenechali si ujít možnost vidět je znovu. Mají v sobě opravdu něco magického, co se nedá vlastními slovy vyjádřit. Proto jsme letos neodolali a navštívili i podstatně méně známý Sklářský vodopád. Přestože přístupová cesta byla podstatně krkolomnější, zvládli to i ti nejmenší a méně zdatní na výbornou.

Ti nejstarší se opět těšili na vyhlídkovou jízdu sedačkovou lanovkou. Vychutnal si ji opravdu každý. Vidět tak krásnou horskou scenérii z ptačí perspektivy ,se jen tak někomu každý den nepoštěstí. Taková příroda dokáže člověka očarovat, aniž by potřebovala kouzla. Velkým zážitkem byl pro mnohé jednodenní výlet do liberecké ZOO. Za poznáním nejrůznějších exotických zvířat a ptactva se děti vždy těší. Největším lákadlem zde byla roztomilá mláďata tygra bílého. Také prohlídku zámku na Sychrově jsme si při zpáteční cestě nenechali ujít. Vnímat tehdejší dobový styl oblékání a interiérové architektury bylo velmi příjemné. Překrásná zámecká zahrada nás při samotné procházce obklopila množstvím zeleně. Byla provoněná rozkvetlými rododendrony a azalkami, nechyběla zde ani jezírka s fontánami, celý park umocňovalo svými korunami několik více než staletých vzrostlých stromů. V rámci sportovního vyžití si ti nejodvážnější vyzkoušeli adrenalin jízdou na bobové dráze a zdoláváním překážek na lanovém centru. Jízda na trojkolkách byla atrakcí jak pro hochy ,tak i dívky. Vyžadovala notnou dávku soustředění a jezdecké zdatnosti. Mnozí si ji vyzkoušeli již v loňském roce a letos si počínali opravdu profesionálně. Pro vodní soutěživé sporty jsme několikrát využili koupání v krytém hotelovém bazénu .

Tělocvičnu zdejšího hotelu využívali hoši i děvčata k rekreační hře stolního tenisu. Každým dnem skotačil Petřík,nejmladší z našich dětí ,v dětském zábavném koutku plném prolézaček a dětských lákadel. Navštívili jsme také bowling, kde proti sobě horlivě soupeřila družstva děvčat a chlapců. Za soutěže následovalo vyhodnocení a předávání sladkostí. Největším lákadlem a překvapením pro mnohé z nás byla relaxace v solné jeskyni. Dvanáct dnů uplynulo jako voda a my se vrátili domů plni dojmů a krásných zážitků z příjemně stráveného pobytu v Krkonoších.

Zpět