PODZIMNÍ PRÁZDNINY NA REVICE

11.11.2015 09:02

Podzimní prázdniny v měsíci říjnu jsme dětem vyplnili čtyřdenním ozdravným pobytem, který se uskutečnil v rekreačním areálu REVIKA, zasazeného uprostřed krásné přírody Vizovických vrchů, tzv. brány Valašského Království.

To, že je areál pro naše děti polohou, rozlohou, vybavením, službami a přístupem zaměstnanců ideální, jsme se v rámci pobytu mohli přesvědčit již po několikáté. Těšili jsme se zde z útulného ubytování, z každodenního kontaktu se vždy usměvavým, pozorným a příjemně naladěným personálem, zároveň jsme si zde vychutnávali plnými doušky bohatou, nezapomenutelnou a vždy výborně připravenou českou kuchyni. Zařízení Reviky nám v rámci relaxace poskytlo aktivní, ale i pasivní odpočinek, dále pak také možnosti poznávání krás a zákoutí přírodního, kulturního a společenského dění místního kraje. Okolní turistické stezky nás sváděly k širokým možnostem vycházek do pestrobarevné malebné přírody, umocněné prodírajícími se paprsky slunce, odlesky třpytu ranní rosy a poletujícími pavučinkami pozdního babího léta. Pro zdokonalení a posílení sportovní kondice jsme s děvčaty a chlapci intenzivně využívali k pohybovým aktivitám místní víceúčelová hřiště, a to střídavě na přehazovanou, nohejbal, florbal, brämball, lakros, tenis a minigolf. Dětský koutek s houpačkami, skluzavkami, rozhlednou a pohádkovým domečkem byl rájem a potěšením pro naše nejmenší ratolesti.

Za kulturou jsme vyrazili do města Vizovic, kde jsme si prohlédli nádhernou zámeckou zahradu ve francouzském stylu, která se rozprostírá okolo barokního zámku z 18. století. S českou a moravskou podobou vánoc jsme se seznámili při návštěvě prodejní Vánoční výstavy v Galerii Mariette, sídlící v předzámčí samotného vizovického zámku. Na bohatě zdobených vánočních stromcích jsme zde nalezli skleněné ozdoby připomínající polévaný perník nebo modrotiskovou látku. Oči nejmenších dětí rozzářil stromek zdobený skleněnými zvířátky, chaloupkami, Mikuláši, autíčky a dalšími dětskými motivy. K vidění zde byl i stromek zdobený keramikou nebo tzv. retrostromek, připomínající originální staré ozdoby. Výstavu doplňovaly výhradně české výrobky, a to např. hračky – mechanické plechové i dřevěné, dále vykrajovaná keramika, oleje, čaje, svíčky, koření, sirupy a ručně dělaná mýdla. V prostorách předzámčí atria Státního zámku Vizovice jsme si v rámci gurmánské turistiky nemohli nechat ujít návštěvu Zámecké čokoládovny Chocolaterie Chapeau. Mlsné jazýčky dětí zde neodolaly ochutnávce místních specialit v podobě bílé, hořké i mléčné čokolády a také čokolády kombinované s ovocem a s různými dalšími pochutinami. V neposlední řadě všem zalahodila tzv. třešnička na dortu výletního dne, a to horká čokoláda připravená z čokolády našlehané s horkým mlékem, ozdobená šlehačkou a sypanými oříšky.

Po celou dobu pobytu na Revice nám přálo jasné a slunečné počasí, provázela nás dobrá a veselá nálada. Z pobytu v přírodě jsme odjížděli jaksepatří vysportovaní a zároveň příjemně unavení. Prodloužený prázdninový víkend se nám vydařil a obohatil nás o spoustu nových zážitků.

Velké poděkování patří sponzorům této akce, a to společnostem BALPLAST s. r. o. Napajedla a KASTEK komponenty s. r. o. Uherský Brod, díky nimž se nám podařil říjnový ozdravný pobyt pro děti našeho dětského domova úspěšně zrealizovat.

Zpět