Projekt „ ROZHLED“

30.01.2018 09:05

Prostřednictvím nabídky organizace Nadání a dovednosti o.p.s. se přihlásili 4 dívky a 4 chlapci z našeho dětského domova do projektu Rozhled. Vyhlášením 13. ročníku se tak od měsíce ledna naskytla dětem starším 14 let možnost, naplňovat díky několika společných setkání záměr níže prezentovaného projektu, jehož obsah je sestavený s ohledem k individuálním požadavkům a potřebám dětí a je směřovaný především k posilování osobnostních, sociálních, profesních a finančních dovedností.

Projekt je cíleně a účelově rozdělen do tří navazujících částí:

1. Workshop Otevři dveře svojí kariéře

Jde o úvodní seznamovací část, která se bude pod vedením týmu projektových lektorů uskutečňovat v přirozeném domácím prostředí dětského domova. Náplň je díky zkušeným lektorům obsahově sestavena s ohledem na klientelu dětí DD, je hodně individuální, přizpůsobuje se konkrétním požadavkům a také věku dětí. Všichni zainteresovaní se budou mít možnost osobně setkat s člověkem, který vyrostl v dětském domově, společně mohou sdílet jeho zkušeností - jak se připravoval, co bylo a stále je pro něj i v současnosti nejtěžší, na co si dát pozor a podobně. S mladšími adepty bude probírána volba střední školy a se staršími pak pracovní trh (smlouvy, kde a jak hledat práci, životopisy, motivační dopis, firemní etiketa, nácvik pohovoru a podobně). Celá skupinka se prostřednictvím simulace může následně zaměřit na finanční gramotnost, vyřizování na úřadech, bydlení, studium či práci v zahraničí.

 

2.Career Days

Na základě úspěšného splnění 3 atributů z výše uvedeného workshopu, včetně splnění zadání lehkého písemného domácího úkolu a především projevů přetrvávajícího dalšího osobního zájmu a nadšení pro projekt, budou lektory vybrány děti, které se mohou zúčastnit třídenní akce v Praze. Ta by měla probíhat od neděle do úterý, vyplněná bude exkurzemi, stínováním a stážemi do firem dle svého profesního zaměření u konkrétních jednotlivců. Jednotlivci si budou moci i v praxi vyzkoušet dané zaměstnání, a zjišťovat pak další nové neznámé informace o něm. Získají i svého mentora pro případ následné spolupráce, včetně kontaktů pro případnou brigádu v regionu.

 

3.Setkání s kariérní poradkyní

Proběhnout by měla individuální hodinová setkání s poradkyní, a to opět přímo v přirozeném prostředí konkrétního dětského domova, s ohledem k potřebám a zaměření dítěte.

Záštitu nad projektem ROZHLED převzala OSN Česká republika. Účelem je připravovat děti na to, aby po odchodu z dětského domova plynule navázaly na běžný, samostatný život a nekončily závislé na podpoře státu nebo v nejhorších případech na ulici.

Nadání a dovednosti o.p.s. má vytýčený jasný cíl – prvořadým zájmem je, aby tito mladí lidé uspěli jak v osobním, tak i v profesním životě.

Našim přáním je, aby si naše odrůstající děti, připravující se na složitou cestu samostatného života, prostřednictvím zapojení do projektu odnesly co nejvíce nových poznatků, zkušeností, praktických a cenných rad, které budou moci na nelehké a složité životní cestě využít a zúročit.

Zpět

Fotogalerie: Projekt „ ROZHLED“

/album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-1-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-2-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-3-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-4-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-5-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-6-jpg/ /album/fotogalerie-projekt-rozhled/uh-7-jpg/